Schutterij Zorgvliet

Handboogsport in Ellewoutsdijk.
Het handboogschieten kent vele gedaanten over de hele wereld in vele verschillende culturen. Zo is in Korea het handboog schieten volkssport nummer 1, waar min of meer met klassieke bogen wordt geschoten. In Japan wordt op zeer hoog niveau geschoten, waarbij de Zen Boeddhistische, filosofische achtergrond een grote rol speelt. Het handboogschieten als sport is al zeer lang bekend. Het waren de Perzen, die het boogschieten in de Griekse cultuur introduceerde. Daar was het handboog schieten een van de gewaardeerde kunsten, waarin de besten het tegen elkaar opnamen in de schaduw van de Olympus. Behalve de Indianen waren ook de Turken erkende boogschutters en men kent in de geschiedenis van de handboogsport vele romantische helden zoals Robin Hood en Wilhelm Tell. Het behoeft dan ook geen betoog dat het handboogschieten één van de oudste kunsten is, die de mensheid kent.
In de westerse wereld heeft de handboog een enorme technische evolutie doorgemaakt tot sommige uiterst “high tech” vormen. Voor België, Noord-Frankrijk en voor Nederland, voornamelijk Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen, is boogschieten op de staande wip de meest voorkomende vorm.
Als nieuwkomer sta je soms vol verbazing te kijken naar de vele verschillende bogen vol “toeters en bellen”. Alle mogelijke technische snufjes, die de precisie van het schieten moeten verbeteren, vormen dan ook een favoriet gespreksonderwerp onder schutters. Maar hoe fantastisch het er ook uit kan zien, de handboogsport blijft berusten op eeuwenoude technieken, waaraan in wezen niets veranderd is.
In Ellewoutsdijk kennen wij al sinds 1893 de handboogschutterij Zorgvlied, die momenteel 26 leden telt en zijn schuttersterrein heeft aan het einde van het Doctorswegje, waar twee “stengen”of wel “prangen”staan en ook onze kleine kantine. Ons vaandel hangt in het van Hattumhuis en is van 1913.
Bij een gewone schieting gaat het om het afschieten van een vogel (een houten klosje met gekleurde pluimpjes) van de prange te schieten met een pijl met stompe kop, waarbij iedere geschoten vogel een waarde heeft. Het bedrag wordt dan na afloop uitbetaald. Op de prange staan uiteraard de hoofdvogel helemaal bovenin, die wordt geflankeerd door twee zijvogels en daaronder staat twee kallen. Verder staan er in “de latten” nog 36 kleine vogels. De bedoeling is om zoveel mogelijk vogels eraf te schieten maar dat zal duidelijk zijn.
In de schutterij kennen wij een zomerseizoen, waarin wij buiten schieten op de “staande wip”en die loopt van half april tot half oktober. In de winter gaan we naar binnen en dat heet de “liggende wip”. U zult het verschil begrijpen; de prange wordt dan half liggend geplaatst en er wordt dan horizontaal geschoten. Vrijwel alle schutters zijn lid van een vereniging. Iedere vereniging houdt jaarlijks een Koningsschieting, zowel voor de staande alsook voor de liggende wip en die is alleen voor de leden om een Koning in hun midden te hebben. Als je driemaal op rij Koning van de vereniging bent, krijg je de titel Keizer en dat ben je dan voor het leven. Zorgvlied heeft op dit moment een Keizer op de staande wip en twee op de liggende wip. Tevens kennen wij onze traditionele Bekerschieting op 8 augustus, waar om de Beker beschikbaar gesteld door de familie van Hattum, wordt geschoten.
De leden zijn aangesloten bij de Nederlandse Bond voor Wipschutters en hebben een bondskaart. Deze geeft recht op deelname aan de Bondsschietingen en eventuele uitzending naar het Europees Kampioenschap, indien je goed genoeg bent natuurlijk.
We kennen jeugdleden en senioren en beide hebben hun eigen Kampioenschappen.
De handboogsport is zowel voor mannen als ook voor vrouwen en we kennen binnen Zorgvlied dan ook zes dames als lid. Minimumleeftijd is 8 jaar en een maximum kennen we niet.
Om wat meer bekendheid te geven aan het fenomeen Handboogschieten nodigen wij u uit eens kennis te komen maken met onze sport. Met 26 leden is het voor ons en ook voor Ellewoutsdijk belangrijk om een oude vereniging in stand te houden en dat kan alleen met voldoende enthousiaste leden en mogelijk wat jeugdleden.
Hoe maakt u contact? De gegevens staat hierboven vermeld, maar nog makkelijker is het om in het zomerseizoen eens gezellig naar de wei of in de winter naar het van Hattumhuis te komen. Laat ons weten dat je het ook eens wil proberen en dan hoef je nog niet gelijk een boog te hebben. We zullen je graag helpen om te kijken of Handboogsport ook iets is voor jou.
Tot op de wei of in het van Hattumhuis.