Berichten van de dorpsraad

Berichten van de dorpsraad

Notulen laatste openbare vergadering

Notulen Jaarvergadering Dorpsraad donderdag 28 maart 2025

Aanwezig: Richard Eversdijk (REV); Mirjam Moerman (MM); Hella Wams(HW), voorzitter; Sigrid Teunis (ST); Gerard Valstar (GV), secretaris/notulen.

Namens de gemeente: wethouder Arno Witkam (AW) en Angela Schrijvers

Voor verdere aanwezigen: zie bijgevoegde aanwezigheidslijst

Afwezig: Volkert v.d. Willigen en Monique Schrijvers

Plaats: Dorpshuis Ellewoutsdijk.

  1. Opening en welkom door de voorzitter

HW heet iedereen welkom. Zij zegt verheugd te zijn, dat er een grote opkomst is.

  1. Wat verder ter tafel komt

Joop Rooze vraagt aandacht voor de grafstenen.

  1. Notulen 2-10-2024

Notulen worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

  1. Jaarverslag 2024

Wijzigingen in het bestuur:

Hella geeft aan, dat er diverse wijzigingen in het bestuur hebben plaatsgevonden. Er zijn 3 nieuwe bestuursleden gekomen Volkert v.d. Willigen, Sigrid Teunis en Kees Hoeder, van wie de laatste zich inmiddels heeft teruggetrokken. En Jean-Pierre Winthagen is wegens privé-omstandigheden gestopt.

Wijziging structuur van de openbare vergaderingen:

In 2024 hebben 4 openbare vergaderingen plaatsgevonden.

Besloten is om de structuur van de vergaderingen te wijzigen, vooral ingegeven door het feit, dat de openbare vergaderingen slecht bezocht werden. Er wordt vanaf 2025 tweemaal per jaar openbaar vergaderd, waarvan eenmaal een jaarvergadering. Voorafgaand aan de vergaderingen komt de Dorpsraad bijeen om de agenda voor de openbare vergadering op te stellen. Zo nodig wordt er extra vergaderd.

De openbare vergaderingen zijn vooral bedoeld om een bepaald issue te bespreken, dat leeft onder de inwoners.

Ook is besloten om voortaan voorafgaand aan een openbare vergadering te flyeren om zo de vergadering extra onder de aandacht van de inwoners te brengen.

Vergaderingen met de verenigingen

Om te onderzoeken op welke gebieden de verenigingen en de Dorpsraad kunnen samenwerken is in 2024 begonnen met een gezamenlijke

vergadering op 29 mei. Met een vervolg op 20 augustus. Hierbij was ook wethouder Witkam en Angela Schrijver (beleidsambtenaar van de gemeente) aanwezig.

De bedoeling is om deze vergadering met de verenigingen minimaal eenmaal per jaar te doen plaatsvinden.

Wat is er gerealiseerd in 2024?

  • Huishoudelijk reglement is vastgesteld
  • De enquête die is gehouden onder de bewoners over diverse onderwerpen, zoals leefomgeving is uitgewerkt
  • Er is een start gemaakt met de website
  • Intensieve voorbereidingen voor de herdenking van de Slag om de Schelde op 21 juni 2025 in Ellewoutsdijk
  • Er is een bezoek gebracht aan de gemeente Borsele m.b.t. het Groenstructuurplan en de mogelijkheden voor de inzet van de compensatiegelden. De gemeente geeft als mogelijkheden aan: een extra wandelpad bij de inlaag, een trekpontje achter de Commejan, bollen planten bij de begraafplaats en de speeltuin voor een breder publiek geschikt maken
  • Aan de gemeente zijn mogelijke locaties doorgegeven voor woningbouw als gevolg van de Spreidingswet
  • Zitting in gezamenlijke dorpsraden van de gemeente Borsele, waar ook het onderwerp AED is ingebracht. Druk op de gemeente Borsele heeft er voor gezorgd, dat er overal nieuwe AED’s worden geplaatst.

Nog niet afgerond

  • Ludieke borden voor snelheidsbeperking verkeer in Ellewoutsdijk
  • Website
  • Inzet compensatiegelden
  • Tennet en verdere zaken die te maken hebben met de energietransitie
  • Dijkverzwaring
  1. Jaarplan 2025
  • in gebruik nemen van de website. Iedere vereniging in Ellewoutsdijk krijgt een eigen afdeling en Hella vraagt alvast na te denken hoe die gevuld gaat worden.
  • middels een oproep de Dorpsraad weer op sterkte brengen (9 leden)
  • met de gemeente bepalen waar de compensatiegelden voor de energietransitie ingezet gaan worden (en met het dorp!)
  • afsluiting herdenkingen van de Slag om de Schelde op 21 juni 2025 in Ellewoutsdijk
  • gezamenlijke maaltijd voor de dorpsbewoners op 5 mei 2025 in samenwerking met de Oranjevereniging
  • op de toegangswegen in Ellewoutsdijk plaatsen van een ludiek bord tegen te hard rijden
  • het houden van enkele vergaderingen met de verenigingen in Ellewoutsdijk
  • bezoek brengen aan WBV Bevelanden om inzicht te krijgen in de methode van woningtoewijzing
  • afstemming met Vodafone over plaatsing van een zendmast. AW zegt hiernaar te gaan informeren
  • Onderzoeken of er draagvlak is in het dorp (en wie zich daarvoor wil inzetten) om samen met de Speeltuinvereniging de speeltuin her in te richten om deze voor een breder publiek bereikbaar te maken
  • onderzoeken van mogelijkheden voor (extra) subsidies voor projecten in Ellewoutsdijk
  1. Financieel jaarverslag

Er was op 31-12-2024 nog 1717 euro in kas.

  1. Oproep voor nieuwe bestuursleden

HW vraagt de aanwezigen na te denken of zij in het bestuur willen komen van de Dorpsraad. We hebben nu 2 vacatures en MM gaat aan het einde van het jaar stoppen en we hebben dus dringend uitbreiding nodig.

  1. Vragen aan de wethouder

Zie voor de vragen en de antwoorden de bijlage bij deze notulen.

Aanvullingen:

AW geeft aan, dat er voor kerncentrales ook wordt gekeken naar de Maasvlakte en Terneuzen.

Arbeidsmigranten: AW verontschuldigt zich voor het feit, dat hij geen actuele getallen heeft v.w.b. het aantal arbeidsmigranten. Dat komt, omdat dit niet onder zijn portefeuille valt. Hij zal aan de verantwoordelijke wethouder Weststrate vragen om in een aparte sessie dit met de dorpsraad te bespreken.

Voor de huisvesting van arbeidsmigranten worden regionale afspraken gemaakt. In principe mogen er 4 arbeidsmigranten in een woning, maar afhankelijk van de grootte mogen er meer in. In alle gevallen moet een vergunning worden aangevraagd.

Gevraagd wordt of er niet meer gehandhaafd kan worden. Met de heer Tramper is het moeilijk communiceren over de door hem gehuisveste arbeidsmigranten. De gemeente zal met hem in gesprek gaan.

AW neemt deze signalen mee. Het belangrijkste signaal van de bewoners van Ellewoutsdijk is helder: “We willen niet, dat huizen die te koop zijn, worden verkocht voor arbeidsmigranten”.

Vanuit het publiek wordt gevraagd hoe voorkomen kan worden, dat Ellewoutsdijk een arbeidsmigrantendorp wordt. AW antwoordt, dat daar nog geen oplossing voor is.

De gemeente Borsele doet behoefteonderzoeken voor huisvesting van arbeidsmigranten. Zij die er nu zijn, zijn allemaal gehuisvest. Het zijn op- en neergaande bewegingen, afhankelijk waar zij voor nodig zijn.

De vraag is waarom de gemeente niet meer kijkt naar beleid van andere gemeenten in deze kwestie. Veel gemeenten lopen tegen dezelfde problemen aan en er zijn wellicht al goede oplossingen gevonden.

Vakantiewoningen: een 2e woning is toegestaan, maar alleen voor eigen gebruik, onderverhuur is dus verboden.

De Spreidingswet: Zolang de Spreidingswet niet ingetrokken is, moeten gemeenten zich daaraan houden.

HW zegt het jammer te vinden, dat de Dorpsraad mogelijke plaatsen heeft doorgegeven aan de gemeente voor de bouw van huizen, maar dat de gemeente daar niets mee gedaan heeft.

AW antwoordt, dat het is niet zo, dat de gemeente niet wil bouwen in Ellewoutsdijk, maar er is daar simpelweg op dit moment geen grond voor beschikbaar. De gemeente gaat aan de slag met de prioritering die in 2023 in de raad is vastgesteld. Die houdt in: in de kernen ’s-Gravenpolder, ’s-Heer Abtskerke en in Oudelande is grond beschikbaar, daar gaat de gemeente units (flex-woningen) neerzetten.

Vanuit het publiek wordt gevraagd of een werkgroep mag onderzoeken of iemand zijn/haar grond wil verkopen.AW zegt, dat dat mag, maar er geldt dan nog steeds de prioritering.

In Heinkenszand komt een noodopvang voor 100 asielzoekers.

HW bedankt AW voor de toelichting.

  1. Plannen van Tennet

REV geeft aan, dat Tennet 2 380-volt-leidingen wil aanleggen, naar de overkant van de Westerschelde voor het industriegebied in Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn plannen om daarvoor masten in de Westerschelde te plaatsen, maar zowel de Provincie Zeeland als de gemeente Borsele als onze Dorpsraad hebben daar bezwaar tegen ingediend. We willen, dat de kabels ondergronds gaan. Het Rijk kan de bezwaren overrulen.

Het mooiste zou zijn als de leidingen via België gaan, maar volgens de wet mag dat niet via buitenlands grondgebied.

Wanneer de beslissing valt over de 380-volt-leidingen is nog niet bekend.

  1. Werkgroep Duurzaamheid

Holger de Kat vertelt de stand van zaken: Als het buiten koud genoeg is kunnen de bezoeken aan woningen plaatsvinden om het warmteverlies te meten met een thermische camera en wordt er advies gegeven over isolatie van de woning.

Er zijn tot nu toe 12 woningen bekeken. Na het bezoek wordt een rapportje opgemaakt. De reacties van de bewoners zijn positief. De huizen zijn allemaal verschillend, dus zijn er geen algemene conclusies te trekken over hoe de woningen in Ellewoutsdijk er qua warmteverlies en isolatie aan toe zijn.

Er is een Zeeuws isolatieprogramma, er is subsidie beschikbaar van maximaal 2050 euro per woning (zo lang de voorraad strekt).

De aanpassingen mogen ook in eigen beheer gedaan worden.

Nico Slaakweg zegt, dat er ook een gemeentelijke energiecoach is.

AW vult aan, dat de 1e subsidieronde voorbij is, er komt een 2e ronde.

  1. Festival Vrijheid aan de Schelde

HW geeft een opsomming van wat er o.a. te verwachten valt:

  • Het festival in Ellewoutsdijk is op de slotdag van de herdenkingen en wel op 21 juni 2025. Alles vindt plaats in en rond het fort. Het plan om een grote tent te plaatsen is afgeblazen vanwege de geringe financiën.
  • Het Bevrijdingsmuseum komt met oude legervoertuigen
  • Er is een podium met muziek
  • In/rond iedere kern wordt in 2024/2025 een wandeling gehouden, de laatste dus op 21 juni met een uitreiking van medailles door burgemeester Dijksterhuis
  • Er komen 4 kunstenaars uit de regio exposeren in het fort
  • Er is een workshop over “Wat zou jij doen?”
  • Kinderen kunnen kunstwerken maken
  • Er zijn foodtrucks

HW vraagt de aanwezigen wie wil meehelpen bij de organisatie. Er komen flyers.

Op 5 mei 2025 is er een gezamenlijke lunch voor alle bewoners van Ellewoutsdijk. Afhankelijk van het weer is die binnen of buiten. Daar is subsidie voor ontvangen. Iedereen die mee wil lunchen moet zich vooraf aanmelden.

  1. Speeltuin

In een vorige vergadering is geïnventariseerd hoe we de speeltuin multifunctioneler kunnen maken, dus niet alleen voor de kinderen, maar voor

meerdere groepen. De speeltuin staat het grootste deel van de tijd leeg. Ideeën zijn o.a.: een jeu-de-boules-baan, moestuin, fruitbomen plaatsen enz.

Tot nu toe is er weinig animo om deze kar te gaan trekken. We zitten dus op een kantelpunt: gaan we wel of geen actie ondernemen?

Nico Slaakweg vraagt of er mogelijkheden zijn vanuit het Groenstructuurplan om de speeltuin aan te passen.

HW antwoordt, dat dat kan volgens de gemeente, maar dat er dan wel draagvlak moet zijn. HW vraagt aan het publiek wie de kar wil gaan trekken. Petra denkt er over na.

  1. W.v.t.t.k.

Joop Rooze vraagt aandacht voor de grafstenen die nu bij de kerk staan. Die moeten recht gezet worden en er moet ruimte worden gemaakt voor nieuwe grafstenen.

Rond het jaar 2000 heeft de gemeente besloten, dat de grafstenen, waarvoor geen grafrechten meer worden betaald vernietigd moeten worden. Maar die zijn bewaard gebleven. Uit het publiek melden zich aan voor rechtzetten en ruimte scheppen voor de grafstenen: Ad, Martin, Sven, Richard en Petra.

  1. Rondvraag vanuit de Dorpsraad

Geen vragen.

  1. Rondvraag vanuit het publiek

Kan de wethouder wonen een keer een (nadere) toelichting komen geven op onze vragen omtrent woningbouw- en beheer?

AW zal vragen of Kees Weststrate een keer langs wil komen in een vergadering van de Dorpsraad en geeft dat aan GV door.

  1. Sluiting en volgende vergadering

HW bedankt de aanwezigen en in het bijzonder de wethouder voor de aanwezigheid. De volgende openbare vergadering zal in september 2025 zijn.

Vragen/ antwoorden wethouder Witkam n.a.v. jaarvergadering 28-3-2025 

Stoplicht:

Er is gevraagd aan het Waterschap Scheldestromen om contact te leggen met de voorzitter van de dorpsraad over de problematiek aldaar. 

Telecommast

Op de jaarvergadering was de vraag wat de stavaza was t.a.v. de bouw van de nieuwe telecommast.

Op 28 maart heeft de gemeente het besluit genomen ten aanzien van de ingediende aanvraag. Dit betreft de ruimtelijke vergunning (omgevingsplan en welstand). De aanvrager heeft de technische bouwactiviteit alleen niet aangevraagd welke wel afgegeven dient te worden voordat ze de werkzaamheden kunnen aanvangen. Dit hebben we aan de aanvrager medegedeeld in de e-mail met het besluit. 28 maart is gelijk de technische aanvraag ingediend. De termijn hiervan loopt tot 23 mei, maar het meeste is tijdens de eerste aanvrager al gecontroleerd waardoor er inhoudelijk niet veel nieuwe stukken gecontroleerd dienen te worden.

Huisvesting Arbeidsmigranten

Problematiek huisvesting arbeidsmigranten en woningbouw besproken met Wethouder Weststrate die heeft aangegeven dat hij bereid is met de dorpsraad hierover in gesprek te willen.

Antwoorden op de door u gestelde vragen:

1 Heeft de gemeente al nagedacht over huisvesting van alle arbeidsmigranten die komen voor de projecten in het Sloegebied.

 Arbeidsmigranten die komen voor (reguliere) projecten in het Sloegebied zijn meegenomen bij het behoefteonderzoek wat is uitgevoerd ten behoeve van regionale afspraken huisvesting arbeidsmigranten. De huisvesting gerelateerd aan de mogelijke projecten zoals bijvoorbeeld komst nieuwe kerncentrale, is nog niet concreet. Zodra er meer duidelijkheid is over de komst en uitvoering van die projecten, is huisvesting zeker een belangrijk onderdeel om over na te denken.

2 welke middelen heeft de gemeente om te voorkomen dat er te veel huizen bewoond worden door arbeidsmigranten of als 2e (vakantie)huis worden gebruikt.

In het omgevingsplan gemeente Borsele (voorheen de bestemmingsplannen) is bepaald waar locaties en gebouwen voor gebruikt mogen worden. Bij de functie (bestemming) ‘Wonen’ mogen woningen gebruikt worden voor huisvesting van personen. Hieronder wordt ook verstaan huisvesten van arbeidsmigranten of het gebruiken van een woning als tweede woning (deeltijdwoning) voor eigen gebruik. Het gebruiken van een gehele woning voor commerciële recreatieve verhuur is niet toegestaan binnen de functie ‘Wonen’.

 Aanvullend op het omgevingsplan hebben wij beleid voor huisvesting arbeidsmigranten. Hierin is opgenomen dat een reguliere woning in basis gebruikt mag worden voor huisvesting van 4 arbeidsmigranten.

 Als blijkt dat een woning wordt gebruikt in afwijking van de functie of ons beleid kunnen we de reguliere handhavingsmethoden hiervoor inzetten.

 3 welke controlemogelijkheden heb je als gemeente als bv een huis verkocht wordt maar er wordt niemand ingeschreven, of juist veel mensen.

 Bij vermoedens van bewoning of gebruik van een woning zonder inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP), of juist opvallende inschrijvingen in de BRP kan adresonderzoek worden gedaan door de BRP-toezichthouders. Bij opmerkelijke ontwikkelingen vanuit de BRP kan altijd een adresonderzoek worden gestart.

 Daarnaast is sinds 2025 verblijfsbelasting verschuldigd voor toeristen en arbeidsmigranten. De verblijfsbieders moeten een registratie bijhouden wie er verblijft. Via die nachtregistratie kan de gemeente ook opvallende zaken gaan constateren en eventueel ingrijpen.

 4 heeft de gemeente daar überhaupt zicht op?

 Via de BRP en straks de nachtregistratie.